lunes, 31 de marzo de 2008

b) Relació entre l'aigua potable i no potable




Falta d'aigua ja no és problema de pobres

La crisi d'aigua ja no és només un problema dels països pobres- El problema del canvi climàtic i el mal maneig de recursos estan conduint a una escassesa del líquid fins i tot en els països més rics del planeta. Quan es parla de problemes d'aigua sempre es parla dels 3.000 milions de persones que no tenen accés a aigua potable, però mai es parla que els països rics no han resolt els seus problemes d'aigua que cada vegada són més greus. I aquesta és una situació que hem de resoldre. L'informe de WWW, publicat dies abans de la Setmana Mundial de l'Aigua, demana als països més rics ser un exemple per als altres països en desenvolupament i reparar les seves envellides infraestructures de sistemes d'aigua.

En Londres l'aigua que es perd a causa de les fugides en les velles xarxes de distribució podria omplir 300 piscines olímpiques cada dia.

Però també cal tenir en compte que altres ciutats amb menors problemes d'aigua, com Nova York o Madrid mantenen una llarga tradició de protecció de les seves conques i de zones verdes i naturals en el seu entorn.

En els últims anys Europa ha sofert algunes de les pitjors sequeres de la història.

Això, és el resultat del canvi climàtic i la contínua disminució de les glaceres, una important font d'aigua.

Però els regadius agrícoles, la contaminació de les reserves i el turisme estan posant en perill els recursos hídrics del continent.

Alguns països rics no només estan malbaratant els seus propis recursos sinó també continuen utilitzant l'aigua dels països en desenvolupament.

El 18% de la població mundial no té aigua potable i en els països en vies de desenvolupament aquest recurs aquesta normalment contaminat.

En els països desenvolupats, els problemes de l'aigua estan relacionats amb la falta d'aquest recurs. Per això, poques vegades ens parem a pensar en les dificultats d'accés a aigua potable, un bé del que manquen més de 1.100 milions de persones, l'equivalent al 18% de la població mundial. Ahir es va celebrar el Dia Mundial de l'Aigua.

En els països en vies de desenvolupament i subdesenvolupats, no n'hi ha prou amb solucionar la disponibilitat d'aigua corrent. Igual d'important és el tractament de l'aigua perquè pugui ser reutilitzada, per exemple, en el reg. Un dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni fixats per Nacions Unides és reduir a la meitat la proporció de persones sense accés a l'aigua potable i a la sanitat bàsica en 2025.

Exemples de 5 països pobres i 5 rics
Noruega: 100%
Canadà: 100%
Nova Zelanda: 97%
Xipre: 100%
Malta: 100%
pobres:
Guinea Equatorial: 44%
Papua Nova Guinea: 39%
Congo: 46%
Etiòpia: 22%
Txad: 34%

Per quin els països subdesenvolupats tenen dificultats per a obtenir aigua potable?

Aquests països que són principals els països de l'hemisferi sud, tenen dificultats per a obtenir aigua potable perquè no tenen recursos econòmics per a explotar-lo i tampoc els tenen per a descontaminar la qual tenen.
Tot això ho causa principalment les màfies que fan més rics als rics i més pobres als pobres. L'escassesa de l'aigua no és solament un problema en els països desenvolupats per la seva culpa i pobra economia sinó que també és culpa nostra.

No hay comentarios: